Добро дошли на сајт Милоша Антонићa, свештеника и пчелара из Коцељеве!

ЗАНИМЉИВОСТИ

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Повратак на почетну страну

 

 

 

 

МИСЛИ ИСТАКНУТИХ ПЧЕЛАРА

 

 

- шести део -

 

 

*

Све пчеле у истој кошници воле се и помажу међу собом. Ако повредимо једну од њих, хиљаде ће их полетети да је освете и лудо ће кидисавати и гинути. А кад су ван кошнице, понашају се као да се не познају.

Морис Метерлинк

 

 

*

Имамо три врсте пчелара: једни су почетници, други су старији пчелари, а трећи су они који све остале треба да уче новом и добром.

Боривоје Д. Милојевић

 

 

*

Ни најбоље познавање пчеларске теорије, ни највештије практично пчеларење, ни најсавршенија кошница не могу да створе мед у кошницама - ако се нема добра паша.

Витомир Јовановић

 

 

*

Прва половина септембра је последњи моменат да се пчелама осигура довољна количина хране за презимљавање.

Светозар К. Ђорђевић

 

 

*

Месец мај је за пчеле царски месец и ево зашто. У месецу мају наступа најбујнија паша: кошнице су пуне пчела и легла; настаје ројидба пчела; врши се гајење и одабирање племенитих матица и замена старих и дотрајалих; тада је време довољно топло да пчелар може по цео дан радити око пчела без бојазни да ће се изазвати грабеж или да ће од хладноће легло зазепсти.

Милутин В. Рајлић

 

 

*

Може се без претеривања рећи да је за појаву и проширење грабежи на пчелињаку увек крив сам пчелар.

Тихомир Јевтић

 

 

*

Закључак је отуда, да су пчеларство и воћарство, два нераздвојена савезника, управо два брата рођена, и да по томе, ко жели да му воћњак добро рађа, треба да гаји пчеле, и обратно, ко жели да има доста меда, тај треба да подиже и воћњаке.

Благ. Д. Тодоровић

 

 

*

Живот пчела је од вајкада привлачио пажњу људи, а особито природњака и пчелара, који га стално испитују. Ипак, у свима појединостима он нам још увек није потпуно познат те тако има још неиспитаних тајни у пчелињем животу.

Миливој Бугарски

 

*

За време наше старе славе под заштитом цркве и славних српских владара, пчеларство се тако много гајило да су се тада не само подмиривале све потребе у земљи у меду и воску, него су се још ти пчелини приноси и на страну извозили, а тиме и леп приход народу давали.

Игуман Методије

 

 

*

Мед и восак су само један део користи од пчела. Много су веће користи (око 10 пута) које пчеле пружају као опрашивачи биља.

Тихомир Јевтић

 

 

 

Приредио: Милош Антонић, свештеник, Коцељева

 

(ПЧЕЛАР 2/1999. стр.95)

Повратак на садржај - Занимљивости