Добро дошли на сајт Милоша Антонићa, свештеника и пчелара из Коцељеве!

ЗАНИМЉИВОСТИ

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повратак на садржај - Занимљивости

 

 

     

Повратак на почетну страну

 

 

     

 

 

 

 

МИСЛИ ИСТАКНУТИХ ПЧЕЛАРА

 

- први део -

 

 

*

Треба да знате да пчела и пчеларство носе мир, љубав и слогу међу народе. Прави су пчелари над зађевицама народносним. Прави пчелари воле свој народ, али поштују и друге народе. Ја волим Пољака Ђерзона, највећег пчелара свију времена, ја волим Нијемца Берлепша, Енглеза Кована, Американца Лангстрота, Руса Бутлерова, Талијана Сарторија, Хрвата Мушкардина, јер преко њихових дјела упознао сам се са неуморном пчелицом, која нам својим радом и животом непрестано даје пример, да је наш спас у раду и слози.

Јован Живановић

 

*

Пчелари само са десет кошница а немој водити записника, однеће ти ђаво успех.

Александар Живановић

 

 

*

Отац који храни многу децу мора бити увек сиромах, јер га поједу деца; тако ти је и са кошницом; она има да храни многу децу, много легло, те никад не може имати толико меда, као она која нема кога да храни.

Јован Живановић

 

 

*

Пчелу би вредело гајити, чак и када нам не би давала мед.

                                                                                        Антон Јанша

 

 

*

У свим типовима кошница потребно је употребљавати матичну решетку. Кошница без матичне решетке је као коњ без узде којим човек не може управљати.

Јосип Белчић

 

 

*

Највећа тајна за успешно пчеларење јесте, имати свагда јака друштва која су увек спремна дочекати и исцрпсти добру пашу.

Том В. Кован

 

 

*

Кошница без свежег зрака пчели је гробна рака.

                                                                          Антун Пфалц

 

 

*

Успех у првом реду зависи од пчелареве умешности, од његове љубави према пчелама и од обазривости и пажње да уради шта треба и кад треба. Није потребно да за то увек и стално буде на пчелињаку, него да зна урадити кад је што потребно. Немарност повлачи озбиљне последице на резултат пчеларења.

Бекепер

 

 

*

Пчеле изискују веома велику количину ваздуха. Скоро ни једно живо биће не изискује толику количину кисеоника као пчела. Ако сравнимо потребу кисеоника, према јединици живе ваге пчела, излази да пчела треба осамдесет пута више кисеоника од човека. На ово треба обратити пажњу, нарочито за време зимовања пчела.

Иво Антониоли

 

 

*

Погрешна је мисао, да само изнемогли старци могу и треба да су пчелари. Напротив млађи, окретнији човек свакако ће боље око пчела радити него изнемогао, слабачак, троми старац са дрхтућим рукама, са слабим видом и многим предрасудама, који је обично уз то још и ћудљив.

А. Алексић

 

 

Приредио: Милош Антонић, свештеник, Коцељева

 

(ПЧЕЛАР 3/1997. стр.79)