Dobro dosli na sajt Milosa Antonica, svestenika i pcelara iz Koceljeve!

Uputstvo za citanje i
pisanje srpske cirilice

 

 
Ako ne vidite cirilicna slova potrebno je da uradite sledeca podesavanja na racunaru:

1. Otvorite Control Panel i izaberite Add\Remove Programs. 

 

2. Zatim izaberite karticu Windows Setup i oznacite (stiklirajte) Multilanguage Support. Posto vam verovatno ne treba podrska i za balticke jezike, turski itd, pre nego sto pritisnete OK, kliknite na Details.

 

3. Kada kliknete na Details dobicete ovakav prozor. Stiklirajte ono sto zelite - u ovom slucaju je to Cyrilic (na slici je odabrana i podrsku za Grcki i jezike centralne Evrope). Posto ste stiklirali Cyrilic, kliknite na OK.

      Potrebno je da pre ovog postupka stavite instalacioni CD za Win 98 (ili Windows 95), ili da istu imate na svom cvrstom disku. Ukoliko racunar ne moze sam da "pronadje" gde je instalacija Windowsa, pomoci cete mu tako sto cete pomocu dugmeta browse ukazati na mesto gde se instalacija nalazi (bilo na CD-u ili na cvrstom disku)

 

4. Posto ste podilgli podrsku za cirilicu, ponovo idite u Control Panel, ali sada odaberite Keyboard.

 

 

5. Otvorice vam se prozor kao ovaj na slici (s tim sto ce na spisku instaliranih jezika verovatno biti samo English). Pritisnite dugme Add, i sa spiska odaberite Serbian. Nakon toga pritisnite OK i u desnom uglu ekrana, pored sata, pojavice se kvadratic sa oznakom En. Kada na njega kliknete mozete odabrati neki od jezika koje ste prethodno instalirali. ako odaberete cirilicu, moci cete da u Wordu ili nekom slicnom programu pisete cirilicom bez upotrebe raznih domacih fontova (Windows ce koristiti tzv. Unicode fontove), tako da ce vas satav moci da cita svako.
Na ovaj nacin se instalira i podrska za latinicu sa nasim slovima (to je Slovenian) ali i podrska za svaki jezik koji ima specificnosti u odnosu na engleski a koji vam zatreba.


Ako i nakon instaliranja podrske za srpski jezik ne vidite cirilicu na Web stranama koje su u njoj pisane, evo sta treba uraditi.

1. Odaberite meni View.

 

2. Zatim Encoding. Odaberite More i pronadjite Cyrillic (Windows - 1251) na spisku. Kada ovo ucinite jednom, vas browser ce u buduce staviti ovaj vas izbor iznad opcije More (kao na slici) i sam ce prepoznavati  strane pisane u srpskoj cirilici.

 

Повратак на почетну страну