Добро дошли на сајт Милоша Антонић, свештеника и пчелара из Коцељеве!

ЛИНКОВИ


  

Милош Антонић,
свештеник и пчелар

Рођен сам 04.09.1961. године у селу Бресници код Коцељеве. Основну школу сам завршио у Коцељеви а Богословију у Сремским Карловцима. Живим и радим у Коцељеви, по занимању сам православни свештеник (протојереј-ставрофор). 

Коцељева је један миран и гостољубив градић у северозападној Србији, смештена у сливу реке Тамнаве, на путу којим је Војводина најкраћим правцем повезана са Западном Србијом, њеним туристичким бисерима Дивчибарама, Таром, Златибором и даље са црногорским приморјем.

Коцељева се налази на удаљености 30 км од Ваљева, 37 км од Шапца, 85 км од Београда, 100 км од Новог Сада. Коцељева је административни, привредни, образовни и културни центар опшштине, површине 257 км2, ниског и заталасаног земљишта надморске висине 124 метра, са око 18.000 становника, док само насеље броји око 5.000 становника.

Коцељева и околина имају умерено-континенталну климу, где је пољопривреда основна делатност становништва за чији развој највише основа дају брдовито-брежуљкасти предели, који омогућавају воћарску, виноградарску, сточарску, повртарску и пчеларску производњу на здравом и незагађеном земљишту. Најпознатији смо по производњи малине, купине и шљиве.

Пчеларством се бавим од 1985. године, у почетку као хобијем а потом као допунским занимањем. Имао сам срећу да ми је учитељ пчеларства био један од најискуснијих подгорских пчелара, Цветин Саватић, из села Скадра код Пецке, који ми је несебично пренео своје знање а пре свега практично искуство. Њему сам вечити дужник што ме је упознао са тајнама пчеларства и поклонио ми већи део своје богате пчеларске библиотеке. Пчелињак је годинама био у постепеном развоју и усталио се на око 100 пчелињих друштава (70 Фарарових и 30 ДБ кошница). Пчелињак селим на више паша у току године. Учесник сам - излагач на више пчеларских изложби у току године где остварујем завидне резултате и добијам многа признања.

Председник сам Свештеничког и монашког друштва пчелара епархије шабачке, члан Извршног одбора Асоцијације удружења пчелара Мачванског и Колубарског округа, члан Удружења пчелара општине Коцељева и члан још неких пчеларских друштава (Ваљево, Београд). Својевремено сам био и председник Удружења пчелара у Пецкој и Коцељеви у више мандата. Од 31.01.2004. до 28.01.2006. године био сам члан Извршног одбора Савеза пчеларских организација Србије и председник Комисије за признања у СПОС-у. Од 25. августа 2007. до 8. марта 2008. године био сам члан Редакције часописа ''Пчелар''.

Добитник сам високих признања: дипломе ''проф. Јован Живановић'', златне медаље ''Заслужан пчелар'', Повеље СПОС-а као и низа других повеља, медаља, диплома и захвалница. Добитник сам и Повеље СПОС-а - поводом јубилеја 110 година Савеза.

Ништа од свега овога не би било постигнуто да није било разумевања и несебичне помоћи моје породице - супруге Драгице и ћерки Весне и Јасне.

Велико интересовање и труд сам уложио у проучавање историје пчеларства. Већи број мојих чланака из те области је објављен у часопису ''Пчелар'' па ћу стога поставити страницу ''ИСТОРИЈА ПЧЕЛАРСТВА'' где ћу поставити све до сада објављене чланке (до душе, у задње време све је мање времена за писање).
         Имао сам срећу да ми до руке дође наша прва  књига о пчеларству ''НОВИ ПЧЕЛАР'', штампана у Будиму 1810. године, коју је написао парох сомборски Аврам Максимовић. Поменуту књигу, као и предлог да је преведем, добио сам од уваженог Господина Првослава Нешића, тадашњег уредника часописа ''Пчелар'' и секретара Савеза пчеларских организација Србије. Била ми је част и задовољство да ту књигу са славено-српског преведем на наш данашњи говорни језик. Захваљујући великим љубитељима књиге и историје из Сомбора и Апатина превод те књиге, после 12 година чекања, угледао је светлост дана почетком априла 2010. године. Књига је штампана у малом и ограниченом тиражу али се зато као поклон, у ПДФ формату, може бесплатно преузети са овог сајта (почетна страна), као и са сајта СПОС-а:  http://spos.info/knjige/
и тако доћи до ПРВОГ превода и ПРВОГ издања после 200 година од њеног настанка.
      Када је покренут нови сајт Савеза пчелара Србије (
http://www.spos.info) на исти су постављени моји радови ''Историјат СПОС-а'' и ''Историјат часописа Пчелар''. Такође је на истом постављена и моја ''ауторска страница'' (http://www.spos.info/subpages/za_pcelare/autorske_stranice.php) са биографијом, шест текстова из области историје пчеларства и један текст о технологији пчеларења. 
 

ИЗВИЊЕЊЕ: Молим све посетиоце сајта, који запазе грешке у самој изради овог сајта, да опросте на грешкама. Ја сам тотални аматер - што се тиче рачунара. У школи, када сам био ђак, није било информатике. Нисам похађао никакав курс о рачунарима. Пошто волим да многе ствари урадим сам (пчелар, столар, лимар, бравар, фарбар, електричар, аутомеханичар...), упорним радом и уз помоћ литературе, одлучио сам да се опробам и у креирању ове аматерске презентације.

Колико сам у томе успео можете погледати на наредним страницама сајта.
 

''Ако је добро реците свима - ако није реците само мени''!

 

Повратак на почетну страну