, !

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 


 

ИСТОРИЈА ПЧЕЛАРСТВА
 

ШАРЛ ДАДАН (1819 - 1902)

(поводом 180 година од рођења)

 

 

Приредио: Милош Антонић, свештеник, Коцељева

 

 

Живот и рад овог пчеларског великана је веома интересантан и веома поучан. Шарл Дадан је по народности био Француз, а по месту живљења Американац. Родио се 1819. године, као син сиромашног сеоског лекара, у једном селу близу вароши Langres. Пчеларством се почео бавити још као дечак, а прва пчеларска књига из које се учио била је Иберова (Huber) књига "Les novelis opservantions" (Нова опажања). Три пута му је уништаван пчелињак али он није клонуо, већ је започео и четврти пут. У младости је био трговачки помоћник, а доцније постао и компањон у истој радњи. У трговини је стекао велико богатство, али му се тај посао није допадао. Зато је напустио трговину, купио велико и лепо имање, па се одао економији. Али кад у Француској настаде револуција Дадан изгуби сву своју имовину, па од богаташа постаде пуки сиромах.

Оставши без игде ичега Дадан се пресели из Француске у Америку, да тамо потражи среће. Прешавши у Америку Дадан се настани у некој напуштеној кући у шуми у близини града Хамилтона у државици Илиноис, где ускоро преведе и породицу.

Једнога дана прочита Дадан у неким новинама белешку о томе, колико је амерички пчелар Квимби (Quimby) добио меда од својих пчела. Дадан је тада у џепу имао само два долара, и за један од њих купи Квимбијеву књигу о пчеларству. Када је научио енглески и проучио Квимбијево упутство у пчеларењу у Дадану се опет поврати воља за пчеларење. Овога (четвртог) пута Дадан је имао више среће. Почео је са једном кошницом. Постепено је увећавао свој пчелињак. Око 1870. године Дадан је имао пчелињак од преко 400 кошница и добијао 20 тона меда годишње. У то време Дадан је већ постао чувени амерички пчелар. У заједници са сином Камилом прерадио је Лангстротово чувено дело "L' abeille еt lа ruche" (Пчела и кошинца), које је штампано у огромном броју примерака, и са истим успехом преведено на више језика.

Дадан је првих година пчеларио Квимбијевом кошницом, а доцније је преустројио Квимбијеву кошницу, која је добила његово име па названа Даданова кошница или Даданка, која је брзо распрострањена и у Америци и у Енглеској, Француској, Швајцарској и другим европским земљама. Дадан је основао и радионицу за израду кошница, вештачког саћа и других пчеларских справа. Та пчеларска фабрика је носила назив "Дадан и Синови". Касније је Даданка модификована у Дадан-Блатову кошницу, која је постала опште позната кошница у целом пчеларском свету као врло добра кошница.

Шарл Дадан се бавио пчеларством од детињства до дубоке старости, па је зато стекао, не само велико богатство, већ и велико пчеларско искуство, и име знаменитога пчелара.

Умро је 18. јула 1902. године у граду Хамилтону у Америци као славан и имућан пчелар и поштован човек у 83. години живота, а његов рад продужио је његов син Камило Дадан.

 

(ПЧЕЛАР 7/1999. стр.332)