, !

 

ȣ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 


     


 

ИСТОРИЈА ПЧЕЛАРСТВА
 

120 година од смрти барона Берлепша (1815 - 1877)

 

Приредио: Милош Антонић, свештеник, Коцељева

 

 

Због његовог великог и корисног рада на унапређењу пчеларства и барон Верлепш долази у ред најзнаменитијих пчелара XIX века. Август барон Берлепш родио се 28. јуна 1815. године у замку Себаху у близини Лангенсалца у Немачкој.

Он се прво одао студирању правних наука, а по свршетку правних наука почео је студирати богословске науке, али му у то време умре отац и Берлепш напусти студије, па се одаде пољопривреди на своме великоме имању.

Пчеларством се почео бавити још као дечак, а када је по очевој смрти преузео да сам управља имањем Берлепш је на своме имању основао и велики пчелињак на коме се налазило триста кошница, па се и он одао јаком вољом испитивању пчела.

Берлепш је био савременик Ђерзонов, па је по угледу на њега имао кошнице саграђене од дасака, а у кошницама само сатоноше, на којима су пчеле изграђивале саће. Ради испитивања пчела Берлепш је имао потребе да поједине сатове вади из кошнице и да их опет враћа у кошницу, али је то ишло доста тешко, јер су пчеле дограђене сатове утврђивале за зидове кошнице, па се сваки сат морао ножем одвајати од кошнице па тек онда извадити. Да би се саће лакше могло вадити из кошнице и враћати у кошницу Берлепш је усавршио Ђерзонову кошницу и 1852. године почео изграђивати оквире од четири дашчице, што су као боље и практичније одмах прихватили и остали пчелари. По томе је Берлепш први конструисао кошницу са потпуно покретним саћем.

Овај проналазак је Берлепшу олакшао испитивање пчела. Он је управо само проверавао Ђерзенова испитивања. Када је Ђерзон почео објављивати своја открића настала је читава бура против њега. Први Ђерзонов противник био је барон Берлепш, али када се уверио у истинитост Ђерзонових научних открића, онда му је пришао и био његов најјачи поборник и помагач у свему. У својим многобројним објављеним испитивањима у пчеларским листовима Берлепш је потврдио тачност Ђерзонових испити-вања и закључака.

Берлепшова испитивања су учинила да се за пчеларску науку заинтересују и највећи немачки научници онога доба, као што су др Себолд и Леукарт, који су на пчелињаку барона Берлепша 1855. године вршили истраживања, која су дала врло повољне резултате у корист Ђерзона.

Ђерзон јс стекао велике заслуге за унапређење пчеларске науке, а Берлепш је стекао заслуге још и за унапређење пчеларства као пољопривредне гране.

Барон Берлепш је умро 17. септембра 1877. године.

(ПЧЕЛАР 10/1997. стр.309)